| | | | |
 

 

ULUSLARARASI DİYABET SİTELERİ

- ADA
- IDF
- Diabetes Mall
- Children with DIABETES
- Insulin Pumpers
- Food and Nutrition Data
- Insulin Pump Therapy
- About Insulin Pump Therapy
- Pump Girls
- www.pump-planet.com
- Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği
 


 


 


 
 
10.04.2008 tarihinden itibaren ziyaretçi sayısı:

DİYABET EĞİTİMİ

DİYABET BÜLTENİ

HACETTEPE
EĞİTİM DİZİSİ

e-bulten

e_bulten

e-bulten


KENDİNİZİ TEST EDİN

SORULAR ve CEVAPLAR
Soruların cevapları için lütfen sorunun üstüne tıklayınız.

1. Tip 1 Diyabet hangi hormonun eksikliğinden kaynaklanır?

Cevap:
İnsülin hormonu eksikliğinden

2. İnsülinin vücuttaki ana görevi nedir?

Cevap:
Şekerin hücre içine geçip enerji için kullanılmasını sağlar.

3. Kristalize insülin ile ilgili üç önemli özelliği yazınız.

Cevap:
    a. Berrak görünümlüdür.
    b. Etkisi yarım saatte başlar, 6-8  saatte biter.
    c. En kuvvetli etkisi enjeksiyondan sonra 2-4 saat arasında olur.

4. Novo Rapid veya Humalog ile ilgili üç önemli özelliği yazınız.

Cevap:
    a. Berrak görünümlüdür.
    b. Etkisi 10-15 dk  içinde başlar, 2 saatte biter.
    c. Enjeksiyondan sonra hemen yemek yenmelidir.

5. NPH insülin ile ilgili üç önemli özelliği yazınız.

Cevap:
    a. Bulanık görünümlüdür.
    b. Etkisi 2 saatte başlar, 12-16 saatte biter.
    c. En kuvvetli etkisi enjeksiyondan 6-8 saat arasında olur.

6. Lantus veya Levemir ile ilgili üç önemli özelliği yazınız.

Cevap:
    a. Berrak görünümlüdür.
    b. Bazal insülin olarak kullanılır, pik yapmaz.
    c. Etkisi 16-24 saat sürer.

7. Diyabetli kişilerde normal açlık kan şekeri değerleri ne olmalıdır?

Cevap:
70-120 mg/dl dir.

8. Kan şekeri yüksek ise yapılması gereken iki şey nedir?

Cevap:
    a. Keton ölçmek.
    b. Kalorisi  olmayan sıvılar almak.( Diyet cola, su, soda vb.)

9. Kendinizi susuz ve yorgun hissediyorsanız kan şekeriniz nasıldır?

Cevap:
Kan şekeri yükselmiştir.

10. Kan şekeri hangi düzeyin altında ise hipoglisemi kabul edilir?

Cevap:
Kan şekeri 70 mg/dl altında ise hipoglisemi denir.

11. Hipogliseminin belirtileri nelerdir?

Cevap:
Açlık hissi, halsizlik, soğuk terleme, ellerde titreme, başağrısı, baş dönmesi, solgunlaşma, çarpıntı, davranış değişiklikleri (aşırı durgunluk ya da hırçınlık)

12. Kan şekerinizi düşük hissediyorsanız ama emin değilseniz ne yapmalısınız?

Cevap:
Mutlaka kan şekeri ölçülmelidir.

13. Kan şekeri düşüklüğünü nasıl tedavi edersiniz?

Cevap:
Meyve suyu, şekerli su veya 5-7 adet kesme şeker verilerek. (15gr)

14. Kan şekeri düşüklüğünün sebepleri nelerdir?

Cevap:
      a. Uygulanan insülin dozu yenen yemeğe göre fazla gelmiş olabilir.
      b. Uygulanan insülin dozuna göre az yemek  yenmiş olabilir.
      c. Fazla egzersiz yapılmış olabilir.
      d. Ara öğün atlanmış olabilir.

15. Kan şekeri yüksekliğinin sebepleri nelerdir?

Cevap:
      a. Uygulanan insülin dozu yenen yemeğe göre az gelmiş olabilir.
      b. Uygulanan insülin dozuna göre  fazla yemek yenmiş olabilir.
      c. Hastalık durumunda kan şekeri yükselebilir.

16. Keton ne zaman bakılmalı?

Cevap:
      a. Hastalık hallerinde
      b. Kan şekeri 250 mg üzerinde ölçülürse.

17. Keton pozitif çıkarsa ne yapılmalı?

Cevap:
Mutlaka doktora haber verilmeli.

18. Egzersizden önce yapılması gereken en önemli şey nedir?

Cevap:
Mutlaka kan şekeri ölçülmelidir.

19. Hangi durumda egzersiz yapılması sakıncalıdır?

Cevap:
Keton pozitif olduğu zaman egzersiz yapılması sakıncalıdır.

20. Diyabet ile ilgili yanında sürekli taşıması gereken malzemeler nelerdir?

Cevap:
      a. İnsülin kalemleri
      b. Meyve suyu veya şeker
      c. Glukometre.

Bu site Hacettepe Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Ünitesi tarafından hazırlanmaktadır.
e_bülten eğitim HÜ Eğitim Dizisi